Längdskidåkning

Bruksvallarna är hjärtat i Sveriges bästa spårsystem med 300 kilometer längd- och turskidåkning. I dalgången Bruksvallarna-Ramundberget finns 11 mil preparerade längdspår. Lägg därtill flera mil med fjällspår som prepareras från vecka 7.  Skidåkning med stor fjällupplevelse i en liten dalgång från november till sista april. Skidåkning i världsklass för nybörjare, turåkare, Vasaloppsåkare, familjer och elitåkare. Bruksvallarna är byn som andas längdskidåkning och som gjort det i generationer.

Spårinfo hittar ni enklast via våra digitala spårkartor i appen Spår och leder Funäsfjällen.Aktuell spårinformation hittar ni också här. Målet är att spåren ska vara klara kl.10.00 varje dag. En del spår kommer att vara klara tidigare. Bra att känna till är att vid vissa väderförutsättningar behåller spåren en högre kvalitet om de inte prepareras.
Spårinformation >>

Spårkort

Är obligatoriskt och finns dels att köpa hos ett 40-tal återförsäljare i Funäsfjällen ; Enklast köper ni ert spårkort i appen Spår och leder Funäsfjällen. De flesta boendeanläggningar, sportbutiker, alpinanläggningar säljer spårkort. Spårkorten är personliga. Ni kan betala spåravgiften med swish. Då får ni inget spårkort utan ska kunna visa att ni har avlagt avgift via telefonen för gällande period.  Ni kan även köpa Fjällpass (spårkort) här

Med hunden i skidspåret

Alla hundar måste vara kopplade oavsett tid i spåren och självklart måste man plocka upp efter sin vovve. Under försäsongsäsongens början är det inte tillåtet att åka med hund på grund av att det ofta är väldigt många skidåkare i spåren och antal spår är begränsade. Hundspann är ej tillåtet i spåren.

Skidbussen

Reser ni gratis med om ni har spårkort. Ett perfekt att sätt att få till den finaste turen, i bara medvind, med enbart solen i ansiktet eller för att besöka en annan by i Funäsfjällen. Skidbussens tidtabell >>

Elljusspår

3,5 kilometer i Bruksvallarna och 2,5 kilometer i Ramundberget. Belysning fram till klockan 20.00.

Skidbutik/uthyrning

Percykel ligger vid macken mitt i Bruksvallarna.

Topsport är längdbutiken precis intill matbutiken Stig myhrs livs bredvid skidstadion.

Promenader i området

Att gå i längdspåren är något vi helst inte önskar. Allemansrätten säger att man får beträda spåren så länge man inte stör eller förstör. Så vi ber er att om ni ska gå i spåren, gör det längst ut i kanten på skatebädden så inte det klassiska spåret förstörs. Vi ber er att inte gå i spåren om det blir spår/gropar av era skor. Promenadspår finns i varje by och kan hittas i Spår och leder Funäsfjällens app.

Vett och etikett i spåren

Åkare som åker uppför väjer för de som åker utför.

Urspår regeln gäller EJ.

Allt skräp följer med hem.

All åkning sker på egen risk

Aktuell vallainformation

SkidvallaNu_Logga