Vandring

Den finaste och mest storslagna vandringen finns här i Bruksvallarna! Vandringen är lättillgänglig i genuin fjällmiljö. Ni kan välja att gå korta turer eller långa strapatser, i dalgången eller på fjället, du väljer själv. All vandring är i storslagen natur i en levande bygd med jord, skogsbruk och renskötsel. Det är en helt unik fjällmiljö och kulturlandskap.  Känslan att få strosa runt på fjället och njuta av tystnaden, lugnet och stillheten är oslagbar.  Och inte minst, den rena fjälluften. Att fjällvandra ger en omedelbar känsla av frihet.  Vardagens stress försvinner och vi fylls med energi.

Kom ihåg att vara rädd om den ömtåliga fjällmiljön. Området har arbetat mycket de senaste åren för att säkerställa att våra fjäll ska behålla sin unika miljö och kunna frodas i växt och djurriket. Det är viktigt att vi alla tar ansvar att ta hand om våra fjäll tillsammans så att möjligheten ges till våra barn och barnbarn att uppleva, bo och verka här. Samma unika fjällmiljö idag, imorgon och för alltid. Håll er på lederna, tack på förhand!

Nytt ledsystem

Funäsfjällen har under de senaste åren rustat upp, byggt ut, skyltat om och reparerat leder och idag kan vi erbjuda fantastiska leder. För att finna er favorittur rekommenderar vi Guldturer. Här finner ni områdets kanske finaste leder.

Kulturer är roliga och spännande leder förde yngre äventyrarna!

Om du uppskattar lederna får du gärna swisha ett bidrag till Bygdesamrådsgruppen, som underhåller och utvecklar Guldturerna, Swishnr: 123 379 6612. Varken kommunen eller någon annan utifrån går in med pengar för att bygga eller underhålla leder här. Destination Funäsfjällen har haft en del ledprojekt i området men generellt är det svårt att hitta stöd för att finansiera underhåll av leder, vilket är en stor utmaning. Så hjälp oss gärna med det, tack för ditt stöd!

Våffelstugor

Att vandringen du väljer har en våffelstuga som mitt eller slutdestinationen är en alldeles utmärkt idé. Gör ett besök vid Kariknallen, Vävstugan, Zele café eller Djupdalsvallen i sommar. Dalgångens våffelstugor >>

Gondol/Liftar

Att få börja på toppen med 360 graders fjällvy, att slippa ta alla höjdmeter själv, det är möjligt. Ramundberget, Funäsdalen, Tännäs och Tänndalen har liftar igång under sommaren.

Gruvdagar

Bruksvallarna har flera gamla gruvor och en mysig utflykt är att gå till gamla gruvstugan där Bruksvallarnas byalagsförening steker kolbulle och bjuder på ett stycke historia utvalda datum i sommar (2023): 13, 20 och 27 juli, 3 och 31 augusti, 7 och 14 september. Läs mer här!

60 toppar

60 toppar över 1000 meter. Hur många bockar du av i sommar? 60 toppar >>

10 kulturer

10 lärorika och lekfulla vandringsturer, byrundor, kulturstigar, äventyrsstigar. Några finns i vår dalgång. Kulturer >>

Tips

Ta alltid med karta och kompass när du är ute på tur, Finns även flera alternativ för fjällkartor att ladda ner via appar på telefonen.  God tur!