Våffelstugor, hembakat & kolbullar

Att njuta av en våffla på fjället med grädde och myrbär (hjortron) – som vi säger här i Härjedalen – är storslaget. Vi påstår att vi har områdets två bästa våffelstugor, du får själva avgöra om det stämmer. Känner ni för något annat ska ni pröva kolbullarna som serveras i Gruvstugan ovanför Ramundberget.

Kariknallen

Bruksvallarna har en egen toppstuga “Knallen”, beläget 1050 m.ö.h.
Redan 1957 restes toppstugan upp och har sedan vakat över Bruksvallarnas dalgång. Otaliga är de våfflor som serverats och likaså vesselturerna som har gett turisterna lift upp på fjället. På sommaren vandrar, cyklar eller fjällöper du hit.

Djupdalsvallen

Fäbodvall vid Mittåkläppens fot som serverar våfflor efter gammalt recept, smörgåsar och något att dricka.
Du tar dig upp till vallen längs med områdets mest karaktäristiska väg som bröts år 1924-1950 av byfolk. Några av de allra finaste Guldturerna utgår härifrån.

Trôa

Ett gammalt hemman i Bruksvallarna som Bruksvallarnas byalagsförening har rustat upp. Här bedriver i sommar Lena och Zenita fjällcafé. Det serveras hembakta bullar och riktigt gott kaffe. Det hembakta tunnbrödet som även går att köpa, är mycket gott att avnjuta med någon av dom goda rörorna. Gå Byturen, dvs tur nr 159 så kommer ni förbi Trôa i sommar.

Gruvdagar i Bruksvallarna

Ett stycke historia, kultur, naturskön fjällupplevelse och en bit gott att stoppa i magen. Där har ni gruvdagarna i Bruksvallarna, vid gruvstugan ovanför Ramundberget. Väl värda åtminstone ett besök i sommar.

Kolbulle serveras utvalda torsdagar från juni-september.

Lätt vandring från Fålåtjärn efter Mittåkläppsvägen, ca 3 km.
Lätt vandring från Djupdalsvallen, ca 4 km.
Vandring från Ramundberget i brant sluttning, ca 2 km.

Andra matupplevelser i området

Fjällupplevelser ska vara på riktigt. Det vill vi att maten också ska vara, gärna lokalt, hellre småskaligt än storskaligt, äkta och helst med smak av fjället och vildmark.

Besök områdets Gårdsbutik hos Bruksvallarnas Rökeri för att ta del av det närproducerade och Fjellost i Bruksvallarna

Brasserie Kerstin serverar lunch, fika och à la carte, granne med Vävstugan.

Fjällbäckens kök är väl värt ett besök, på randen till kalfjället.