Cykel

I hela området finns över 180 kilometer utmarkerade cykelleder med olika svårighetsgrader: barnvänlig, mycket lätt, lätt, medelsvår och svår. Här finns cykling i dalgången och på fjället tillgängligt och anpassat för alla oavsett om du har en standardcykel eller en mer avancerad mtb.

Stigcykling öppnar vanligtvis kring den 1 juli med hänsyn till underlaget. En mountainbike klarar det mesta med det gör inte fjällstigar och vegetation. Efter att all snö har smält tar det ett tag innan fjällen hinner torka upp. Slitaget blir för stort när underlaget är för blött och vi vill ju att stigarna ska vara fina inte bara hela säsongen, utan nästa säsong och även för våra barnbarn. På extra blöta ställen har spänger byggts för att skydda naturen.

Ett fjällpass för fjällens framtid

Genom att köpa Fjällpass Ledcykling får du tillgång till områdets alla cykelleder. Du betalar en avgift för att vi ska ha en hållbar och välmående fjällvärld i generationer framåt. Här köper du Fjällpass Cykling. 

Här finner ni en karta med områdets fantastiska cykelleder (och vandringsleder). Ladda gärna ner appen Spår och leder Funäsfjällen för att se ledsträckningar, öppna/stängda leder etc.

Priser för Fjällpass cykel

Vuxen/barn 7-17 år:
1 dag 150 kr / 75 kr
2 dag 280 kr / 140 kr
3 dag 390 kr / 195 kr
4 dag 490 kr / 245 kr
5 dag 590 kr / 295 kr
6-8 dagar 680 kr / 340 kr
Säsong 1100 kr / 550 kr
Säsong, köp före 31 maj 950 kr / 475 kr
Bybo 450 kr / 0 kr (folkbokförda i Funäsfjällen, ring/maila ledbolaget)
Fjällpasset är personligt. Barn under 7 år cyklar gratis. 

Landsväg

Här finns bra vägar för att cykla racer med fjällvy 360 grader. Ett av våra absolut bästa tips på långtur är att cykla in i vårt västra grannland Norge och runda sjön kring Röros, en tur på ca 20 mil. Kulturarvsstaden Röros finns med på UNESCOS:s världsarvslista och är väl värt ett besök. För kortare turer går det fint att med Bruksvallarna som utgångspunkt cykla ner mot Funäsdalen, runda Ljusnedal och cykla runt sjön, eller uppåt i dalgången till Ramundberget.

Gondol och liftar

Tänk att få börja på toppen med 360 graders fjällvy och att slippa ta alla höjdmeter själv! Flera ställen i området erbjuder möjligheten att ta med cykel upp i lift eller gondol. Ramundberget erbjuder cykling på flowtopsbana från Fjällgårdsbanan. Här finns också en populär pumptrack. Funäsdalsberget har också möjlighet att ta med cykeln i liften/gondolen och i Tänndalen finns liftmöjlighet med flowbanor och teknikövningsbanor. Även Tännäs har lift och cykelbanor.

Hyra av cykel

Bruksvallarnas Sportcenter på nedsidan av hotell Bruksvallsliden 072-660 34 90, bruksvallarnassportcenter.se

Topsport i Funäsdalen och Ramundberget 0684-214 35, ramundberget.se/sportbutik

Strapatser 070-373 09 66, strapatser.nu

Funäsdalens Cykel och fritid 070-539 43 26, funasdalencykelfritid.se

Guider

Området har flertalet kunniga guider och turer du kan boka.