Cykel

I hela området finns över 400 kilometer utmarkerade cykelleder med olika svårighetsgrader, barnvänlig, mycket lätt, lätt, medelsvår och svår. Här finns cykling i dalgången och på fjället tillgängligt och anpassat för alla oavsett om du har en standardcykel eller en mer avancerad mtb.

Stigcykling öppnar den 1 juli med hänsyn till underlaget. En MTB klarar det mesta med det gör inte fjällstigar och vegetation. Efter all snö har smält tar det en stund innan fjällen hinner torka upp. Slitaget blir för stort när underlaget är för blött och vi vill ju att stigarna ska vara fina inte bara hela säsongen, utan nästa och även för våra barnbarn. På extra blöta ställen har spänger byggds för att spara på naturen.

Nyhet: Ett fjällpass för fjällens framtid

Sommar 2021 lanseras Fjällpasset. Du betalar en avgift för stigcykling (precis som du gör på vintern när du åker längdskidor) Detta för att vi ska ha en hållbar och välmående fjällvärld i generationer framåt. Läs mer här.

Här finner ni områdets fantastiska Cykelleder
Landsväg

Här finns bra vägar för att cykla racer med fjällvy 360 grader. Ett av våra absolut bästa tips på långtur är att cykla in i vårt västra grannland och runda sjön kring Röros, en tur på ca 20 mil. Kulturarvstaden Röros finns med på UNESCOS:s världsarvslista och är väl värt ett besök eller två. För kortare turer går det fint att med Bruksvallarna som utgångspunkt cykla ner mot Funäsdalen, runda Ljusnedal och cykla runt sjön, eller uppåt i dalgången till Ramundberget.

Gondol och liftar

Att få börja på toppen med 360 graders fjällvy, att slippa ta alla höjdmeter själv, det är möjligt. Flera ställen i området erbjuder möjligheten att ta med cykel upp i lift eller gondol. Ramundberget erbjuder cykling på flow-bana från Fjällgårdsbanan. Här finns också en populär pumptrack. Funäsdalsberget har också möjlighet att ta med cykeln i liften/gondolen och i Tänndalen finns liftmöjlighet med flowbanor och teknikövningsbanor. Även Tännäs har lift och cykelbanor.

Hyra av cykel

Percykel i Bruksvallarna 0684-300 30

Topsport i Funäsdalen och Ramundberget 0684-214 35

Strapatser 070-373 09 66

Funäsdalens Cykel och fritid 070-539 43 26

Guider

Området har flertalet kunniga guider och turer du kan boka.