Längdskidåkning

Köp Fjällpass längd

Bruksvallarna är hjärtat i Sveriges bästa spårsystem med 300 kilometer längd- och turskidåkning. I dalgången Bruksvallarna-Ramundberget finns 11 mil preparerade längdspår. Lägg därtill flera mil med fjällspår som prepareras från vecka 7. Här får du skidåkning i världsklass, en stor fjällupplevelse i en liten dalgång, från november till sista april. Vi välkomnar alla, från nybörjare, turåkare, Vasaloppsåkare och familjer till elitåkare. Bruksvallarna är byn som andas längdskidåkning och som gjort det i generationer.

Spårinformation

Spårinformation hittar ni enklast via våra digitala spårkartor i appen Spår och leder Funäsfjällen. Aktuell spårstatus och spårkarta hittar ni också här. Målet är att spåren ska vara klara kl. 10 varje dag. Vid vissa väderförutsättningar behåller spåren en högre kvalitet om de inte prepareras.

Spårkort

Spårkorten heter numera Fjällpass. Ni kan köpa Fjällpass längd (spårkort) för kommande vintersäsong här.
Priser Fjällpass Längd 2023/24 (ordinarie säsong startar den 16/12, försäsong se här)
1 dag 150:-
2 dagar 260:-
3 dagar 370:-
4 dagar 480:-
5 dagar 595:-
6 dagar 695:-
7 dagar 750:-
8 dagar 800:-
9 dagar 870 :-
10 dagar 940 :-
11 dagar 1000 :-
12 dagar 1090 :-
13 dagar 1150 :-
14 dagar 1200 :-
Säsongskort 1550:- (Köp före 1/12 1300:-)
Längd/Ledcykling 2100 :-
Barn upp till 15 år åker gratis!
Se hela utbudet från Funäsfjällens Ledbolag här.
Spårkorten är personliga. Ni kan även köpa ert Fjällpass i appen Spår och leder Funäsfjällen. Ni kan betala spåravgiften med swish.
Bybor (folkbokförda i Funäsfjällen) ringer eller mailar Funäsfjällens Ledbolag, för att köpa personligt spårkort.

Teknikträning och skidskola

Mikaelas skidskola erbjuder teknikträning på Bruksvallarnas skidstadion. Läs mer på mikaelas.se

Skidläger

Vill du utveckla din skidåkning tillsammans med andra?
Skid- och yogaläger: Varje år arrangeras Skid- och yogaläger på Hotell Bruksvallsliden med Mikaelas skidskola. Läs mer här.
Ski Classic Camp: Bruksvallarnas Sportcenter arrangerar träningsläger under försäsong för de som satsar och vill träna med långloppsåkare och få tillgång till testutrustning. Läs mer om lägren här.

Skidbussen

Reser ni gratis med om ni har spårkort. Ett perfekt att sätt att få till den finaste turen, i bara medvind, med enbart solen i ansiktet eller för att besöka en annan by i Funäsfjällen. Skidbussens tidtabell >>

Elljusspår

3,5 kilometer i Bruksvallarna och 2,5 kilometer i Ramundberget. Belysning fram till klockan 20.00.

Skidbutik/uthyrning

Bruksvallarnas Sportcenter ligger på nedsidan av Hotell Bruksvallsliden. Specialistbutik inom längd, tur och topptur vintertid, och vandring, löpning, cykling och fiske sommartid. Sportbutik, aktivitetscenter, uthyrning och verkstad.
Öppet alla dagar. www.bruksvallsliden.se/sportcenter

Promenader i området

Att gå i längdspåren är något vi helst inte önskar. Allemansrätten säger att man får beträda spåren så länge man inte stör eller förstör. Så vi ber er att om ni ska gå i spåren, gör det längst ut i kanten på skatebädden så inte det klassiska spåret förstörs. Vi ber er att inte gå i spåren om det blir spår/gropar av era skor. Promenadspår finns i varje by och kan hittas i Spår och leder Funäsfjällens app.

Med hunden i skidspåret

Alla hundar måste vara kopplade oavsett tid i spåren och självklart måste man plocka upp efter sin vovve. Under försäsongsäsongens början är det inte tillåtet att åka med hund på grund av att det ofta är väldigt många skidåkare i spåren och antal spår är begränsade. Hundspann är ej tillåtet i spåren.

Vett och etikett i spåren

Åkare som åker uppför väjer för de som åker utför. Urspårregeln gäller EJ. Allt skräp följer med hem.

All åkning sker på egen risk

 

Aktuell vallainformation

SkidvallaNu_Logga