Sverigepremiär – kan bli en norsk uppgörelse

Den svenska skidpremiären och världscupsuttagningen går som vanligt av stapeln i snösäkra Bruksvallarna. I år helgen efter den norska skidpremiären i Beitostölen. Det bäddar för att många norska åkare finns på startlinjen i Bruksvallarna.

 – Vi har varit i kontakt med både Petter Northug och Niklas Dyrhaug och de ställer sig positiva till en eventuell start, säger projektledaren för tävlingen, Mikaela Sundbaum.

Både Petter och Niklas är välkända med terrängen kring Bruksvallarna och hoppas på mycket snö för att kunna förlägga skidtest och förberedelserna här inför att världscupen drar igång.

– Vanligtvis kan vi åka Mittåkläppsspåret på fjället redan i november och det gör att vi har mycket skidåkning tidigt, säger Mikaela Sundbaum.

 I juniorklasserna är man van norskt deltagande i Bruksvallsloppet, Julie Myhre från Bvaasen IL var etta och tvåa i damjuniorklassen 2014, på herrsidan var Jan Thomas Jenssen, Hommelvik på pallplats på lördagen och Sivert Groetan Eriksen, Byaasen IL vann söndagens sprint i en nästintill helnorsk final.

Av juniorer väljer många att också åka seniorklass under fredagen.

Bruksvallsloppet direktsänds i Svensk Television och en förhoppning från arrangörssidan är att tävlingen även kommer att sändas på webben. Nytt för vinterns tävling är en vajerkamera som kommer att följa åkarna i sprintbanan, likt den som var på VM i Falun, om än i en mindre omfattning.

– Har man en på VM, ska väl vi kunna ha en i Bruksvallarna också, skrattar Mikaela och lovar fina tv-bilder.

 petter och dyrhaug

Petter Northug och Niklas Dyrhaug i Bruksvallarna, Fjälltopphelgen 2014.

BRUKSVALLSLOPPET 20-22 november

Sverigepremiär och världscupsuttagning. Läs mer på www.bruksvallsloppet.se 

fredag: Klassisk teknik, D21 5 km, H21 10 km
lördag: Skate teknik, D21 10 km, H21 15 km, D17-20 5 km, H17-20 10 km

söndag: Skate teknik sprint, D21, H21, D17-20,H17-20

 SVT direktsänder Bruksvallsloppet lördag och söndag.