Vinterparalympiskt läger för synskadade ungdomar i Funäsfjällen

Bruksvallarna och Ramundberget kommer 28-31 januari att stå värd för en inspirationshelg för unga synskadade. Under fyra dagar erbjuds tjugofem stycken barn och ungdomar i åldern 8-20 år att med hjälp av ledare, pröva några av de paralympiska vinteridrotterna längdskidor, skidskytte och alpin skidåkning.
– Det känns fantastiskt bra att kunna anordna ett läger i riktig fjällmiljö, säger Fredrik Andersson, idrottskonsulent på ParasportJämtland-Härjedalen.

Fredrik anordnar lägret tillsammans med Micke Althin, ledamot i Parasport Jämtland -Härjedalen och Parasport Sverigelängd- och skidskyttekommitté, som förutom att pröva på de paralympiska idrotterna även innehåller skotersafari och snöskovandring.

Deltagarna kommer från hela Sverige och har olika erfarenheter av skidåkning sedan tidigare. Målet med helgen är att stimulera och motivera ungdomarna till fortsatt idrottsutövande oavsett nivå. Varav Parasport Jämtland- Härjedalen kommer att informera om vilka möjligheter det finns att utöva vintersporter i Jämtland Härjedalen.

Deltagarna kommer under helgen att bo på Walles Högfjällshotell. Ledarna på lägret kommer från de tre stora alpina skidanläggningarna i Funäsfjällen: Ramundberget, Tänndalen och Funäsdalsberget, samt Mikaelas Längdskidskola i Bruksvallarna. Drygt 10 ledare utbildades i början av vintern och har nu certifikat till att kunna undervisa synskadade.

Detta ger synskadade möjlighet att vintersporta med ledsagare när de vistas i Funäsfjällen även resterande vinter.

– Det är jättebra att våra skidskolor besitter denna kunskap, Funäsfjällen ska vara tillgängligt för alla, säger Jonas Kojan VD Destination Funäsfjällen.

Skidåkning blind
Funäsfjällen erbjuder Skandinaviens största skidområde. Här finns 135 nedfarter, 300 kilometer längdspår, 610 kilometer skoterleder och nio fjällbyar. Sommartid finns 423 km cykelled, 30 guldturer för vandring samt 200 fjällsjöar och 300 km strömmande vatten på ett och samma fiskekort.

Inbjudan vinteridrottshelg 2016