Vajerkamera i Bruksvallarna

Bruksvallsloppet direktsänds i SVT, i år filmas sprinten delvis med en vajerkamera likt den som filmade skidåkarna under VM i Falun. 

– Har man en på VM, ska väl vi kunna ha en i Bruksvallarna också, om än i mindre omfattning, säger projektledare Mikaela Sundbaum och utlovar fina tv-bilder.

På VM i Falun följde vajerkameran åkarna genom skidstadion, den i Bruksvallarna kommer att filma omkring 500 meters åkning. Vajern kommer att sitta uppspänd över det område som går under namnet grusgropen. Så fort sprintåkarna kommer till den första längre backen plockar kameran upp dem och följer dem sedan i princip hela vägen runt innan de glider tillbaka in på skidstadion.

Denna kameralösning öppnar också upp för att damerna kommer att vika av halvägs i backen längst bort och åka sprintbanan som juniorerna körde ifjol:

Vi får en kortare åktid på damernas sprint, vilket jag ser som positivt, säger Mikaela. Sprinten kommer att köras i fristil i år.

 Den svenska skidpremiären och världscupsuttagningen går som vanligt av stapeln i snösäkra Bruksvallarna, som ännu väntar på det vita guldet. I år helgen efter den norska skidpremiären i Beitostölen. Det bäddar för att många norska åkare finns på startlinjen i Bruksvallarna.

 – Vi har varit i kontakt med både Petter Northug och Niklas Dyrhaug och de ställer sig positiva till start, liksom Tomas och Even Northug, säger Mikaela.

Både Petter och Niklas är välkända med terrängen kring Bruksvallarna och hoppas på mycket snö för att kunna förlägga skidtest och förberedelserna här inför att världscupen drar igång.
 Sömskar_vajerposition

Linn Sömskar i backen där vajerkameran kommer att kunna följa åkarna. 

BRUKSVALLSLOPPET 20-22 november

Sverigepremiär och världscupsuttagning. Läs mer på www.bruksvallsloppet.se 

fredag: Klassisk teknik, D21 5 km, H21 10 km
lördag: Skate teknik, D21 10 km, H21 15 km, D17-20 5 km, H17-20 10 km
söndag: Skate sprint, D21, H21, D17-20,H17-20

Bruksvallsloppet direktsänds i Svensk Television lördag och söndag. En förhoppning från arrangörssidan är att tävlingen även kommer att sändas på webben samt i NRK.