Tidigare och mer snö i Bruksvallarna, Ramundberget

Det kan låta som ett önsketänkande för den som gillar längdskidåkning och till vintern slår det in. Bruksvallarna kommer att tillverka mer snö under en kortare tidsperiod och i mildare temperatur än förut.

Sveriges ledande ort inom längdskidåkning, Bruksvallarna, fortsätter att satsa stort och investerar 24 mkr i effektivare snöproduktion och sparad snö. Till vintern ser vi kontentan av effektivare snöproduktion. Den sparade snöanläggningen står färdig oktober 2017 med minst 6 km skidspår.

– Det känns fantastiskt att ta ytterligare ett steg i utvecklingen, det här är otroligt värdefullt för dalgångens utveckling säger Magnus Myhr, VD i Bruksvallarna Ramundberget Fjäll AB.

De naturgivna förutsättningarna i Funäsfjällen är gynnsamma för en tidig säsongsstart och modernare teknik och utökad kapacitet ska göra Sveriges ledande skidort ännu mer konkurrenskraftig.

Den stora skillnaden med uppgraderingen ses vid marginal-temperaturer, d.v.s. den temperatur som den första snön ofta tillverkas i. I Bruksvallarna kommer man till vintern att kunna tillverka snö vid 2 – 2,5 grad varmare temperatur än tidigare. Hastigheten av tillverkningen kommer nästan att tredubblas. Snömängden blir större vid samma energiförbrukning vilket ger miljömässiga vinster, samt att luftförbrukningen reduceras med 75 %.

– De nya snökanonerna har en teknisk funktionalitet som kristalliserar vatten och skapar själva kärnan till en snöflinga vid marginal-temperatur, förklarar Henrik Skoglund på Snow Makers, som installerar systemet.

Arbetet har varit i full gång under hela sommaren och de första nätterna med frost påvisar en antydan om att skidsäsongen snart är på intågande.

Investeringen på 24 mkr möjliggörs tack vare ett nära finansieringssamarbete mellan Bruksvallarna Ramundberget Fjäll AB, Tillväxtverket, Länsstyrelsen, Region Jämtland Härjedalen samt Härjedalens Kommun.

IMG_8104