Rekordstort intresse för Fjällturen

15-16 juli arrangeras Sveriges vackraste mtb-lopp i Funäsfjällen för fjärde gången i ordningen och den här gången siktar arrangörerna på över 1000 startande.
– Anmälningsläget ser väldigt bra ut just nu, dessutom kör vi ytterligare en tävlingsdag i år, säger Anders Blomquist, en av grundarna till cykeltävlingen.

Tävlingshelgen inleds i år på fredagen med Lilla Fjällturen, en barn- och ungdomstävling upp till 16 år i Bruksvallarna.
– Vi hade många småttingar som cyklade förra sommaren, nu känns det otroligt roligt att också kunna erbjuda en tävling för ungdomarna, säger tävlingsledare Magnus Rydhult.

Huvudtävlingen körs som tidigare med start i Funäsdalen, men till skillnad mot föregående år startar man på Funäsdalens Idrottsplats, en säkerhetsmässig åtgärd. Från start slingrar sig tävlingsbanan upp på fjället mot Tänndalen för att vika ner och passera Bruksvallarna för målgång vid vägs ände i Ramundberget.
– Det är en fin bana som vi får mycket beröm för, att så stor del av bansträckningen går på fjället är unikt, säger Anders Blomquist.
Cyklingen är en fin blandning av grusväg, skogsväg och stigar. Inte så tekniskt svårt, utan utmaningen ligger i några stigningar som tar cyklisterna till några av Sveriges vackraste vyer.

Funäsfjällen har 420 kilometer cykelled varav stora delar utnyttjas under Fjällturen med bansträckning alltifrån 9 km till 70 km, huvudklassen cyklar 58 km. Försommaren har varit väldigt fin i Funäsfjällen, så lederna är torra, fina och cykelvänliga, låter tävlingsledningen hälsa, för den som vill testcykla delar av banan.

Fjällturen är inte bara en cykeltävling, utan ett evenemang och en hel cykelvecka. Tjej-clinic med Nellie Larsson, uppladdningsmiddag med en av världens bästa cyklister Fredric Eriksson, företagskamp, after-bike, banguidning med Anders Blomquist och Magnus Rydhult och mycket mer.

Prisbordet kommer att vara välfyllt både med priser till de allra snabbaste och utlottningspriser med bland annat cyklar från LaPierre och fritt billån från BMW. Nytt i år är specialtävlingen BMW X4 Hillclimb, där alla som är med i loppet också deltar om att ta sig snabbast uppför Mittåkläppsvägen. På startlinjen finns bland annat OS-medaljören och längdskidåkaren Anders Södergren, frågan är om han kommer att kunna utmana de allra vassaste mtb-cyklisterna om att få kliva överst på prispallen. En annan OS-medaljör på startlinjen är Janne Ottosson.

Fjällturen_mittåkläppen

FJÄLLTUREN 

onsdag: Tjejclinic med Nellie Larsson och Elin Kojan. Nellie har vunnit Fjällturen tidigare och är en av Sveriges bästa cyklister. Guidning av banan med Anders Blomquist och Magnus Rydhult
torsdag; Cyckelclinic med Fredrik Ericsson, en av världens bästa MTB-cyklister som också har vunnit Fjällturen. Tidigare förbundskapten och klar som ledare för OS i Rio.
fredag: Lilla Fjällturen, barn- och ungdomstävling i Bruksvallarna. Uppladdningsmiddag i Ramundberget inför huvudtävlingen. Fredrik Ericsson håller i en föreläsning om träning och bangenomgång i samband med middagen.
lördag: Fjällturen, cykeltävling från 9 km till 70 km. Sveriges vackraste mtb-lopp. After-Bike i Ramundberget med mat, filmer från dagen och specialprisutdelningar.

Läs mer på www.fjallturen.se
Kontakt: Tävlingsledning Anders Blomquist 070- 394 84 64 och Magnus Rydhult 070-109 06 70