Nordic Ski Center 30 år

Det är skidparadiset för längdskidåkning och har så varit under många år, ja närmare bestämt 30 år. I vinter är det 30-års jubileum för 300 kilometers längdskidåkning i Funäsfjällen.

Det fanns en ambition om världens längst sammanhängande skidspår, om att binda samman byarna med längdskidåkning, om att få till en turistekonomisk vinning och hävda områdets ställning som ett av landets största turistområden. Detta på en plats med naturgivna förutsättningar. 30 år senare och med facit i hand så vet vi hur det gick.

– Vintern 2015 då jag i min ensamhet åt, sov och tränade under tre veckor innan VM i Falun hade jag perfekta förhållanden och en fantastisk service kring spårdragning varje morgon, säger Johan Olsson, en av världens absolut främsta skidåkare.

En som varit världen runt på sina längdskidor, för träning, tävling och för att bärga hem medaljer till Sverige, kan sin längdskidåkning. Längd- och turälskaren, stugägaren, nybörjaren, ortsbefolkningen, barnen, ungdomarna och Vasaloppsmotionären, har också alla en given plats i Nordic Ski-spåren.

En nyckel kring framgången har varit samarbetet inom Funäsfjällen mellan byarna Fjällnäs, Tänndalen, Funäsdalen, Tännäs, Ljusnedal, Bruksvallarna och Ramundberget, med markägare, kommunen, samerna och renbetesland. Dessutom räls och manchester varje morgon – om vädret tillåter (i vissa förhållanden gör man bäst i att inte röra snön).

Man har legat i framkant av utvecklingen med längdskidåkning. Som en av de första platserna började man att ta betalt för sin skidåkning, allt för att kunna kvalitetssäkra sina spår, alla pengarna går tillbaka till drift och underhåll. GPS-baserad karta för att kunna se vart pistmaskinen befinner sig just för stunden, preparerade högfjällsspår, skate-bädd bredvid alla klassiska spår, skidlekplatser och barnspår.

– Och en fortsättning följer, men den historien låter vi vänta på. Nu firar vi 30 år av fantastisk längdskidåkning i Funäsfjällen, säger Jonas Kojan, VD för Destination Funäsfjällen.

Nordic Ski center 30 år