Miljonsatsningar i Bruksvallarna

Läs om vår miljonsatsning i området och längta till vinters räls och manchester!

Lars Nelson klassiskt

En av världens bästa skidorter i sin kategori med strävan att hela tiden bli bättre. 4,9 miljoner kronor investeras i Bruksvallarna i sommar på färdigställande av tävlingsbanan, en helt ny sprintbana och förbättrad infrastruktur på skidstadion.
– Den nya sprintbanan kommer att bli riktigt fin och utslagsgivande, säger Magnus Myhr, VD för BRa Fjäll AB.

Bruksvallarna har i generationer varit förstavalet för landets bästa längdskidåkare, landslag och världselit. Dessutom kommer Vasaloppsåkare, turåkare och den vanliga turisten varje år för att ta del av skidåkningen i dalgången. För att fortsatt attrahera en stor målgrupp fortsätter man satsa i Bruksvallarna.

– Skidåkningen kommer att bli ännu bättre och vi kan lägga snö snabbare, säger Jan-Olof Wagenius, som är arbetsledare för investeringarna som går under namnet Nordic Ski Arena.

Under 2013 och 2014 har Bruksvallarna investerat totalt 8 miljoner kronor. Förra året startades arbetet med att få till en homologiserade tävlingsbana och ny kanonsnöanläggning byggdes. I år färdigställs homologiseringen av den fem kilometer långa tävlingsbanan.

Vi får en mer kvalificerad bana för elitåkare och den nya dragningen med ändrad åkriktning ger mer varierande åkning, berättar Jan-Olof Wagenius.

Att den nya banan blir homologiserad innebär att Internationella Skidförbundet, FIS godkänt banan som världscupsmässig, bestämmelserna innefattar bland annat parametrar som totala antalet höjdmeter på bansträckningen, ett visst antal höjdmeter per uppförsbacke etc. Det gör att Bruksvallarna kommer att kunna stå som reservort för världscupstävlingar.

Den nya sprintbanan kommer att bli ett verkligt lyft för premiären Bruksvallsloppet.

Banan blir mycket bättre för publik och media, man kommer att kunna följa åkarna mer från skidstadion. För åkarna blir det en tuffare bansträckning som också kommer att kunna köras i klassisk stil, säger Jan-Olof.

Med en förbättrad infrastruktur ges träningsgrupper med barn och ungdomar bättre träningsmöjligheter med större ytor på både skidstadion och elljusspår.

Vi ska få till ett bättre barnspår, förhoppningsvis en skicross och det blir rimligen fler varianter på spår att träna i, säger Jan-Olof Wagenius.

En ny vägtunnel för att öka säkerheten för skidåkare och trafik kommer att byggas och planer finns för fortsatt utveckling i området.

Vi kan alltid bli bättre, avslutar Magnus Myhr.

FAKTA: Bruksvallsloppet
Skidtävlingen som är både Sverigepremiär och världscupsuttagning. Bruksvallsloppet var förra året starten på en fantastisk fin OS-säsong där byn kan stoltsera med sin egen GULD-Lars. Till vintern upprepas succén med SVT:s vinterstudio som ifjol lockade över 1 miljon tittare.
Skidpremiären Bruksvallsloppet 21-23/11
Läs mer på www.bruksvallsloppet.se

FAKTA: Det här görs i projekt Nordic Ski Arena 2014
Ny sprintbana, färdigställande av homologiserad tävlingsbana (enligt Internationella Skidförbundets bestämmelser), bättre infrastruktur på skidstadion, förbättrad snökanonanläggning och breddning av befintliga skidspår.

Projektet ägs av BRa Fjäll AB (Bruksvallarna & Ramundberget Fjäll AB) och finansieras av Regionförbundet och Länsstyrelsen tillsammans med Härjedalens Kommun