Med siktet inställt på att bli bäst

Inför sommarens Bruksvallarna Game Fair intervjuades byns landslagstjej i skidskytte. Här är ett reportage om Sofia Myhr.

Sofia Myhr

På sin första skidskyttetävling sköt hon två fulla serier och vann, nu är hon en av Wolfgang Pichlers landslagstjejer med förhoppningen att fylla tomrummet efter Helena Ekholm. Öringen till middag är egenfångad och som 20-åring kan hon stoltsera med tre skjutna älgar. Möt Sofia Myhr från Bruksvallarna.

Sofia är uppvuxen i längdmeckat Bruksvallarna, spenderar gärna sin lediga tid i skogen, skjuter 20 000 skott om året, fiskar öring till fjälls, plockar gärna svamp och så länge hon kan minnas har hon följt med pappa på älgpass, nu ser hon jakten som avkoppling. Vi kunde inte hitta någon som personifierar Bruksvallarna Game Fair på ett bättre sätt.

Under förmiddagens träningspass, intervaller på rullskidbanan mellan Bruksvallarna och Ramundberget, visade termometern på tre grader plus. Det är mitten av juli och jag träffar Sofia Myhr hemma hos hennes föräldrar i Bruksvallarna. På diskbänken ligger en nyfångad öring som väntas bli middag.

– Jag fiskade i måndags vid Mittåkläppen, berättar Sofia.

Hon har just köpt egen lägenhet i Östersund och planen är att läsa några kurser vid Mittuniversitet och satsa helhjärtat på skidskyttet till hösten. Förebilderna hennes är Magdalena Neuner och Darya Domracheva, två världsstjärnor inom skidskytte.

I början av 2013 skrev Expressen ”Så ska vi få en ny (skidskytte)stjärna” och radade upp den då 17-åriga Bruksvallstjejen som en av kandidaterna. Det är två år sedan, den här sommaren fyller Sofia 20 år och har gjort sitt första år i A-landslagstruppen i skidskytte. Jag frågor om hon känner någon press?

– Jag är som lugn av mig. Men det är klart att jag ville visa för Johan (Hagström, tränare) att jag var värd en plats i truppen, säger Sofia.

Förra året radade Sofia upp fina resultat med ett brons i masstart på SM, guld i SM-stafetten och vinnare av totala Sverige-cupen.

Jakten är ett stort intresse som funnits med sedan tidig ålder, jägarexamen tog Sofia i årskurs åtta på elevens val, men redan innan hon fick börja jaga själv följde hon med på älgpass.

– Nu vill jag helst inte sitta på pass, jag går gärna med hund. Det är skönt att bara vara ute och så är det ju en spänning i att jaga. Vid första älgen jag sköt fick jag lite puls.

Som skidskytte försöker Sofia komma upp i 20 000 skott per år på skjutvallen, de på älgjakten räknas inte in där.

– Det är ganska stor skillnad, det är en annan rekyl och större träffbild på en älg.

 

FAKTA SOFIA MYHR

Namn: Sofia Myhr

Ålder: 20 år

Bor: Östersund

Yrke: Skidskytt

Familj: Mamma, pappa, fyra syskon och en hund

Aktuell: landslagstjej i skidskytte från Bruksvallarna