Fortsatt satsning på längdpremiär i Bruksvallarna

Bruksvallarna är synonymt med tidig snö och första skidåkningen för många och även till vintern sker den svenska längdpremiären i Funäsfjällen. Därefter kommer den TV-sända premiären alterneras mellan Bruksvallarna och Gällivare.
– Det gläder oss att ha fortsatt förtroende, säger Magnus Myhr, VD för Bruksvallarna Event AB.

Med lång historik har tävlingsupptakten gått i den klassiska skidorten Bruksvallarna, närmare 30 år. På eget initiativ startades en satsning på att TV-sända premiären 2011. Sedan dess har premiären sänts i fem år direkt från Bruksvallarna med de senaste tre åren i avtal med SVT och Vinterstudion. Hösten 2015 gick avtalet ut.

– Vi har fört en diskussion med Skidförbundet, Gällivare och SVT hur fortsättningen skall se ut efter 2015. Nu känns det bra att äntligen vara överens om att satsa gemensamt på en tydlig premiär för Skid-Sverige, säger Magnus Myhr.
I en överenskommelse med Svenska Skidförbundet och Gällivare har beslutet tagits att den TV-sända premiären körs vartannat år i Bruksvallarna och Gällivare, med start i Bruksvallarna i november 2016.

– Det är många detaljer kvar i upplägget, men Bruksvallsloppet kommer att köras varje år. Det år vi inte har den officiella premiären ligger vi på annat datum och kanske med annat format.

Bruksvallarnas satsningar och investeringar har resulterat i att man ligger långt fram i utvecklingen av tävlingsbanor och snösäkerhet. Det tillsammans med lång erfarenhet som tävlingsarrangör gör att man får nytt förtroende i att arrangera säsongsupptakten.

– Vi har levererat en fantastisk skidprodukt och utvecklats till en av nordens ledande längdskidorter för träning och tävling i nationell och internationell klass, avslutar Magnus Myhr.

 

Bruksvallsloppet

 

FAKTA: BRUKSVALLARNAS SENASTE SATSNINGAR

2013-2015 Ny 5 km homologiserad tävlingsbana med kanonsnö. Ny sprintbana. Breddning av elljusspår. Ny skidtunnel för bättre genomfart, ökad säkerhet för skidåkare och trafik. Total satsning på 8 miljoner.

2015-2017 24 miljoner satsas på snösäkerhet. Bl.a. investeras det i snölager för att under miljövänliga förhållanden spara snö och anlägga 6 kilometer skidåkning under tidig försäsong. Investeringarna görs tillsammans med Härjedalens Kommun, Länsstyrelsen, Region Jämtland-Härjedalen och Tillväxtverket.

 

Fördelning av säsongspremiär respektive -avslutning:

Säsong Premiär (november) SM-avslutning (mars/april)
2016/2017 Bruksvallarna Umeå 24-26 mars
2017/2018 Gällivare Bruksvallarna
2018/2019 Bruksvallarna Gällivare
2019/2020 Gällivare Bruksvallarna
2020/2021 Bruksvallarna Gällivare
2021/2022 Gällivare Bruksvallarna
  Osv.