Drömmen om att lyckas igen

Lars Nelson
Förra vintern blev han GULD-Lars med hela svenska folket efter sin bragdartade första sträcka på OS-stafetten i Sotji. I vinter stundar VM i Falun. Vi fick en pratstund med byns Lars Nelson om pressen som elitidrottsman, kunglig medalj, hård träning och tankarna inför ett världsmästerskap på hemmaplan.

 – Jag känner egentligen ingen mer press efter OS, utan pressen är mer att man inte vill göra bort sig just på en stafett, det är viktigt att hänga med och lämna över ett hyfsat läge, säger Lars Nelson.

– VM känns lika avlägset som OS gjorde ifjol den här tiden, men skillnaden är att jag har mer självförtroende, nu tror jag att jag kan bli uttagen, det var jag osäker på ifjol, förklarar han.

Sommarens träning har flutit på bra så här långt och Lars känner sig starkare den här tiden på året än vad han gjorde ifjol gentemot de andra killarna i landslaget.

– Men jag har haft ett annat upplägg, jag valde att inte vila efter säsongen och tar en semestervecka i augusti istället. Det var så bra med snö i våras, jag kunde åka skidor hemifrån dörren enda till den 15:e maj.

– Det ultimata för alla som håller på med en idrott är ett VM- eller OS-guld. Jag har aldrig tänkt att jag ska bli en skidstjärna när jag blir stor, men jag har tänkt visa att jag kan vara bäst.

Lars Nelson ser framemot ett VM på hemmaplan och han torde kunna vara som bäst nu enligt hur han själv resonerat i flera år:

– Jag hade inte nått min maximala kapacitet vid OS, om jag ser hur jag utvecklats sedan jag började satsa ordentligt så borde det kunna vara kring VM i Falun som jag når mitt max.

– Drömmen är att lyckas igen på stafetten, det kan bli svårt, norrmännen kommer nog vara vassa. Det är mycket som ska stämma med formen och skidor och så.

Att det är första sträckan som han vill åka i en stafett är det ingen tvekan om:

– Det är det absolut. Det har alltid varit min grej, jag har höjt mig där gentemot individuella lopp. Det passar mig för att det är klassiskt och jag brukar lyckas ta mig fram när det är trångt, säger han.

Individuellt hoppas Lars förbättra sin 9:nde placering från Sotji OS.

OS påminns han mest om av andra:

– I den lilla bergsbyn var vi väldigt isolerade och det är svårt att förstå att folk bryr sig om vad man gör när man är där. Men jag blir påmind gång på gång, som nu på Victoriadagen och på medaljutdelningen av Kungen.

EN VANLIG TRÄNINGSVECKA

Måndag:
Knallentestet, 5 kilometer löpning från skidstadion upp till Bruksvallarnas Toppstuga. ”Det brukar ta 22 minuter”
Enbart stakning, 2 ggr fram och tillbaka på rullskidbanan till Ramundberget

Tisdag:
Rullskidor från Bruksvallarna, runt Ljusnedal och Funäsdalssjön, sedan hem igen

Onsdag:
Styrkepass plus rullskidor på rullskidbanan och vägen till Ramundberget, totalt 25 kilometer
Cyklar mtb 2 timmar på leder kring byn

Torsdag: vila

Fredag:
Fartpass på rullskidor fristil, med start 4 kilometer in på rullskidbanan – till bommen på Mittåkläppsvägen, åker tillbaka och gör samma sak igen
Paddlar kajak 10-12 kilometer på Ljusnan

Lördag:
Löppass 3 timmar, springer upp på Skenören
Fristil rullskidor tur och retur Funäsdalen

Söndag: Stakpass 2 timmar

Lars Selin skriver Lars Nelsons träningsprogram in i minsta detalj, själv ändrar han litegrann 

Foto: Jocke Lagercrantz