Bruksvallsloppet genomförs på ny tävlingsbana

Med knappa två veckor kvar till Sverigepremiär och världscupsuttagning bekräftar idag arrangörerna att Bruksvallsloppet kommer att genomföras på den nya homologiserade 5 kilometers slingan. 

– Det blir första gången, investeringarna vi har gjort har verkligen varit betydelsefulla, säger Magnus Myhr, VD för Bruksvallarna Ramundberget Fjäll AB.

En tacksam väderlek de senaste veckorna med snöfall från ovan och kalla grader har bidragit till en tidig säsongsöppning i dalgången Bruksvallarna & Ramundberget. Men det är inte bara moder natur som förtjänstfullt haft ett finger med i spelet, en stor anledning till tidig öppning och till att Bruksvallsloppet kommer att gå på nya bansträckningen tillskrivs till de nya satsningarna.

I år har snökanonsystemet uppgraderats med nya installationer i pumpar, snökanoner och lansar. Snötillverkningen har skett miljövänligare och gått snabbare än förut. Sammantaget har man kunnat starta säsongen tidigare än på många år och den 2 november öppnades spårsystemen med 2 mil spår. Denna utveckling möjliggörs genom de investeringar som pågår i ett 3-års plan.

– Till nästa års skidsäsong beräknar vi att vara ännu tidigare och kunna erbjuda goda skidförhållanden 10-12 oktober, säger Sten Olof Hoflin, projektledare för Bruksvallarna Snow Farming.
Möjligheten att göra snö i upplag pågår och slutförs under mitten av november. Satsningen med utvecklingsmöjligheten utifrån områdets goda förutsättningar kommer medverka till en ännu tidigare säsongsstart.

– Att myndigheterna tror på det vi gör har stor betydelse och skapar bättre lönsamhet för hela området Funäsfjällen, för Härjedalens kommun samt regionen Jämtland, menar Sten Olof Hoflin, projektledare för Bruksvallarna Snow Farming.

Bruksvallsloppet går av stapeln 18-20 november och tv-sänds i SVT och Vinterstudion lördag och söndag.
– Det blir en mer utslagsgivande bana där uppförsbackarna kommer tätare inpå varandra, det känns verkligen roligt att kunna erbjuda den nya bansträckningen, säger Magnus Myhr.

Dessutom erbjuds Svenska Längdskidlandslaget bra träningsförhållanden med fin åkning på fjället och dessutom tuffare terräng för intervallträning. Landslaget startar sitt läger i Bruksvallarna tisdag 8:e november. Prepareringen av tävlingsbanan kommer att står klar under vecka 45.

tavlingsbana_bruksvallarna

FAKTA: PROJEKT BRUKSVALLARNA SNOW FARMING 

 2016 Snökanonsystemen i Bruksvallarna uppgraderas. Kanonsnölager byggs för att under miljövänliga förhållanden kunna spara snö och anlägga 5-6 kilometer längdspår för både skate och klassiskt och garantera en tidig skidpremiär 2017.

2017 Bygger infrastruktur runt elljusspåret för att lägga ut den sparade snön, logistik som minimerar transportlängden med hänsyn till miljön. Uppgraderar snökanonsystemet för skidskytteprodukten i Ramundberget. Förbättrar faciliteterna kring skidstadion i Bruksvallarna.
Till projektet hör kompletterande investeringar som skapar den skidprodukt som ökar konkurrenskraften till gagn för alla inom Destination Funäsfjällen, Härjedalens kommun och Region Jämtland/Härjedalen

Hela projektets omfattning är på 24 miljoner. Investeringen möjliggörs tack vare ett nära samarbete mellan Bruksvallarna Ramundberget Fjäll AB, Tillväxtverket, Länsstyrelsen, Region Jämtland Härjedalen samt Härjedalens Kommun. Investeringen stöds av Europeiska Unionen.

 

FAKTA: BRUKSVALLARNAS SENASTE SATSNINGAR

2008-2011 Snösystem i Bruksvallarna och i Ramundberget, skidskyttearena i Ramundberget, ett nytt pistmaskinsgarage och en mobil arena för stora arrangemang.

2013-2015 Homologisering av tävlingsbanor med kanonsnö. Ny sprintbana. Breddning av elljusspår. Ny vägtunnel för att öka säkerheten för skidåkare och trafik.

Frågor besvaras av
Sten Olof Hoflin 070 20 49 000