Besöks- och rennäring går ihop

En av Funäsfjällens mest kända vägar, skidad av varje svensk elitskidåkare och viktig för besöksnäringen både sommar som vinter. För samerna en livstarm och förutsättning för att bedriva rennäring. Till vintern införs vissa restriktioner kring nyttjandet av Mittåkläppsvägen i Bruksvallarna.  I Funäsfjällen ser man vikten av att en god balans mellan både besöks- och rennäring, då båda är en förutsättning för att kunna bo och verka i området. Mittådalens Sameby är en av tre samebyar som levt och verkat långt innan skidåkarna satte sina första stavtag i nypreparerade spår. Bruksvallarna är byn som växt fram genom längdskidåkning och det som gjort att man idag har ett av landets mest konkurrenskraftiga varumärken inom sporten.

– Från det att första snön faller tills renarna flyttat ner till vinterbetesmarker kommer vi att samsas med rennäringen om Mittåkläppsvägen. Dagtid håller vi öppet för skidåkning men det är viktigt att vi även då visar hänsyn mot renarna, säger Mats Erlander.

Renarna är på fjället sommartid och behöver passera den av skidåkare mest trafikerade Mittåkläppsvägen i Bruksvallarna på sin väg mot vinterbetesmarkerna i skogen. Under senare år har man märkt av att pannlampan skrämmer bort renen. Bruksvallarna Ramundberget Fjäll AB och Mittådalens Sameby har tillsammans beslutat att införa vissa restriktioner längs vägen morgon och kväll. Detta gäller från första snön till mitten av november, beroende på hur renarna väljer att flytta under månaden anpassar man trafiken efter dem. Restriktionerna kan vara längre eller kortare.

– Jag är övertygad om att vi hittat en bra lösning både för rennäring och skidåkare. Genom detta tar besöksnäringen ytterligare ett steg för att visa rennäringen den hänsyn som krävs, säger Niklas Gröndal, ordförande i Mittådalens Sameby.


Foto: Anders Robertsson