Promenader i området

Välkommen att uppleva gemenskapen i den vackra vinteridyll fjällen är.
Att vistas ute är bra och ger ny energi. Många är vi som vill ut och gå och dom stora vägarna är inte optimala att vistas på under högsäsong.

Vi ser att fler och fler nyttjar längdspåren för att gå, vilket gör att det ibland blir djupa fotspår i klassiska spår och skatebädd. Detta försämrar avsevärt skidåkningen, mycket mer än man kan tro om man inte själv försökt åka skate i ett gropigt skatefält. Det försvårar också för de som vill ploga i utförsbackar.

Vi vill informera om hur det fungerar i våra spår. Vad som förväntas av dig som väljer att promenera i spåret.
Våra spår är uppdelad i ett klassiskt spår och en plan yta för skidåkning med skateteknik. Minst påverkan på skatebädd och klassiskt spår blir det om det bär att gå ytterst om det klassiska spåret eller skatebädden. Bär det inte, utan det blir djupa fotspår, oavsett var du går, vänligen välj att inte gå på den av pistmaskinen preparerade ytan. I våra skidspår visar vi hänsyn gentemot varandra. 

Skotertrafik i längdspåren är förbjuden med undantag (färdselrätt) för markägare till längdspåren och några fritidshusägare med inskriven rätt samt för underhållsarbete och fjällräddningen.

Hundägare ombedes vänligt men bestämt ta upp efter sin jycke och även ta med påsen till lämpligt sopkärl. Hundar ska alltid vara kopplade i längdspåren.

Dom preparerade  och markberedda spåren är tillrättalagda  för längdskidåkning. För att nyttja spåren betalar längdåkaren spåravgift och här gäller inte allemansrätten. Spåren räknas i detta fall som ”arena”, därav att inte allemansrätten gäller.

Vi i spårgrupperna eftersträvar att slippa förbjuda gående även i framtiden, men då måste man respektera att kravet är att man går ytterst på sidan om skatefältet, inte i bredd och är medvetna om att man vistas på längdåkarnas villkor. Bär det inte på kanten måste man välja ett annat promenadstråk.

Förslag på promenadslingor i Bruksvallarna
Start vid Skidstadion Bruksvallarna.
Följ vägen som går bakom Fjällkåtan, upp och igenom Bruksvallarnas stugby.
Korsa vägen som går upp mot stora vägen, följ den fram till Mejeriet:
Korsa Vallarvägen och gå till höger ca 200 m. Ta vänster upp på Myhrsväg genom Björkliden upp till vägens slut. Ta höger vid vägbom, in på stig/spår fram till vägbommen för Mittåkläppsvägen. Gå hela Mittåkläppsvägen ner till Vallarvägen. Ta vänster , gå  Vallarvägen ca 200 m. Korsa vägen vid Orrhögen och efter ca 100 m vik in på Byspåret (preparerat längd/ promenad) Följ Byspåret över ängarna, korsa vägen ner till Kyrkogården, följ stig/ spår fram till Bruksvallarnas Fjällhotell.  Korsa planen framför hotellet och fortsätt vidare på Byspåret fram till Skidstadion.
Alt:
Vid korsningen Myhrs väg/skidspår mot Mittåkläppen ta höger efter ca 100 m och följ Byspår ner till ”Macken” (Samsas delvis med skoter).
Korsa Vallarvägen och följ skoter/pistad led ner över ängarna och fortsätt Byspåret ner till Skidstadion.

Hundpromenaden
Våra fyrbenta vänner ska vi såklart ha med oss ut på promenaden. Kom ihåg att alla inte är så förtjusta i hundar och några av oss är hundrädda. Att gå med hunden okopplad är inte  okej.  För allas trevnad och säkerhet, håll hunden kopplad. Även den mest lydiga hund slår dövörat till när roligare saker passerar framför nosen. Hundbajset plockas upp och tas med hem om olyckan är framme.