Johan Olsson cyklar fjällturen

Fjällturen växer rekordsnabbt. 1200 startande varav 4 olympiska mästare på startlinjen i år.

För 5:e året arrangeras cykeltävlingen Fjällturen i Funäsfjällen. Intresset inför årets evenemang är stort, både för tävlingarna och för cykelveckan. Tävlingen har på kort tid utvecklats till en av Sveriges största och i år räknar arrangören med 1200 starter. Huvudtävlingarna avgörs lördagen den 15 juli, med MTB-banor på 70 km, 58 km, 42 km, 32 km och 9 km. 9:an och 32:an går att cykla med vanlig cykel, på övriga behöver man mountainbike.

Dagen innan går ungdomstävlingen Tour de Fyrfasen, för cyklister upp till 16 år, samt också ett 800-meters gratislopp för de allra minsta upp till 9 år. Hela vecka 28 har ett gediget program med clinics, föreläsningar och testturer m.m.

Årets startfält blir starkare än någonsin. Sveriges bästa MTB-cyklist Emil Lindgren deltar i spetsen för sitt team Serneke Allbike, där flera svenska elitcyklister ingår. De möter bland annat fjolårssegraren Jonas Pettersson, segraren från Cykelvasan Johan Landström samt tidigare segraren i Fjällturen Fredrik Ericsson. Nellie Larsson har cyklat bra i sommar och är inställd på att försvara fjolårssegern, men flera damer från yppersta Sverigeeliten planerar att komma för att utmana henne.

Förutom nyss nämnda elitcyklister kommer inte mer än fyra olympiska mästare från andra idrotter att stå på startlinjen. Johan Olsson söker nya utmaningar och ska i år cykla Fjällturen för första gången. Anders Södergren som cyklat bra flera år, deltar även i år, liksom debutanten och hemmasonen Lars Nelson samt Janne Ottosson. Otto har förutom olympiskt guld bl.a. fyra Vasaloppssegrar på meritlistan. Världsmästaren i skicross Victor Öhling Norberg kommer också att testa sina krafter i tävlingen.

Flera av loppets samarbetspartners möjliggör ett digert prisbord värt ca 200 000 kronor. Alla som går i mål har chans att vinna bland annat, billån från BMW, kök från Härjedalskök, stöd från byggbolaget Serneke, cyklar från Lapierre, kläder från Craft, stort övrigt prisbord som lottas ut bland deltagarna.

”Vi tror att den vackra banan, utmaningen att cykla i fjällen i kombination med ett välordnat arrangemang med glad stämning är förklaringen till att så många tycker om Fjällturen”. Anders Blomquist, en av grundarna.

”Vi tror att 1200 cyklister kommer att starta Fjällturen 2017” Magnus Rydhult tävlingsledare och grundare

”Fjällturen har på kort tid blivit en viktig reseanledning till Funäsfjällen med områdets fina fjällcykling i fokus. Tävlingen och dess kringarrangemang omsätter mång-miljon belopp för näringen och många boendeanläggningar har hög beläggning under cykelveckan” Jonas Kojan Destination Funäsfjällen

För mer information kontakta Anders Blomquist 0703948464

Fjällturen 13-14 juli 2018

Fjällturen är ett mtb-lopp i Funäsfjällen som passar alla. En cykeltävlingen för såväl elit som ungdom och motionärer. Två tävlingsdagar och aktiviteter under en hel vecka. På fredagen inleds tävlingshelgen med Tour de Fyrfasen i Ramundberget, cykeltävling för barn och ungdomar upp till 16 år. Till i år blir det en ny ungdomsbana läs mer här  Tour de Fyrfasen. På lördagen startar huvudtävlingen i Funäsdalen för att slingra sig upp på fjället och passera Bruksvallarna för målgång vid vägs ände i Ramundberget. Där väntar gemensam after-bike.

Fjällturen arrangerar Landsvägslopp 11 juli 2018.

Med fem års lyckade MTB satsningar från Fjällturen i Funäsdalen, utökar nu organisationen inför 2018, med ett häftigt motionslopp.
Tillsammans med Funäsdalens IF och våra partners sjösätts ForbondeLoppet, som kommer gå i fäders spår till Röros, efter sagolikt fina vägar, och vyer som etsar sig fast på näthinnan, liksom systerloppet Fjällturen MTB.
Första året blir två sträckor, en på 60 km och en på ca 160 km, samt om man vill teamkörning kan man anmäla lag från 5 upp till 30 cyklister.
Starten för båda loppen är på riksgränsen i Vauldalen, och målgång i Ramundberget. Läs mer om Forbondeloppet 11 juli

Så varmt välkommen att läsa mer om detta nya lopp, och anmäla dig till cykelveckan V 28 2018.

Grundarna till Fjällturen & Forbondeloppet är Anders Blomquist, expertkommentator i SVT och Vasaloppsvinnare, tillsammans med Magnus Rydhult, VD Crimestoppers Sweden AB. Tävlingarna arrangeras ihop med Bruksvallarna Ramundberget Fjäll AB och Funäsdalens IF. 2013 var första året med Fjällturen och av press utsågs tävlingen till årets vackraste mtb-lopp.

Vi räknar med 1200 starter under helgen. Fjällturen är seedningsgrundande till Cykelvasan och sanktionerat av Cykelförbundet.

Välkommen till sommarens höjdpunkt och stora cykelfest i fjällmiljö!

Fjällturen >>>